ARX Architecten China


In opdracht van ARX Architecten heb ik meegewerkt aan vier projecten in China.

Shanghai Center 38F  • ontwerp interieur luxe winkelcentrum op de 38e verdieping van de Shanghai Tower.
Het ontwerp dient aan te sluiten op de eerder door ARX ingerichte 37e verdieping waar een museum huist.

Voor dit project heb ik onder meer het presentatieboek en acht cirkels en plaquettes ontworpen.
Cirkels en plaquettes: acht gegraveerde cirkels verspreid over de vier ‘straten’ van het winkelcentrum. Een verwijzing naar het museum een verdieping lager waar ARX een vloer heeft ontworpen op basis van acht oude ‘schriften’. Hyrogliefen, runen, azteeks, viking, etc... Ter hoogte van elke cirkel bevindt zich aan de wand een plaquette met informatie over het schrift en de vergeten cultuur waar het toe behoorde.

2 Xuhuibinjiang Museum Shanghai • ontwerp interieur van een museum over Chinees keramiek. 

Voor dit project heb ik onder meer het presentatieboek en een ‘Pixeltrap’ (rendering ARX) ontworpen.
Pixeltrap: de twee trappen prominente trappen in het atrium worden bekleed met keramieken tegels in de kleuren van het in het museum geexposeerde Chinese keramiek; het zogenaamde Celadon. Een verloop van onder naar boven in bruin, via groen naar blauw; van Aarde naar Hemel, een geliefd Chinees thema.

3 Shanghai International Artwork Exchange Service Center  • ontwerp interieur en tuin voor centrum voor internationale kunsthandel. 

De basisgedachte van het interieurontwerp: Layers of thoughts. Er zijn 6 verschillende soorten ruimtes. Daarvoor gebruiken we een toolbox van 6 x 6. In elke ruimte kiezen we uit elke toolbox 1 element. 

6 x virtues Confusius (duty, truthfulness, wisdom, propriety, etiquette, humanity) 
6 x colors (palette of le Corbusier: grey, black, green, blue, red, orange)
6 x materials (glass, metal, wood, ceramics, textile, stone)
6 x feng shui elements (earth, water, wood, wind, metal, fire)
6 x quality of light(safe light, attention light, practical light, inviting/guiding light, constructive light, inspiring light)
6 x classical arts (archery, music, mathematics, horseriding, writing, etiquette)

Voor dit project heb ik onder meer het presentatieboek, voor het thema ‘truthfulness’ een 'Lettergordijn' en zes patronen ontworpen.
Patronen: In elk soort ruimte gebruiken we een van oorsprong Chinees patroon, in de zes kleuren. Patronen lijken vanaf een afstand op traditionele Chinese patronen. Bij nadere beschouwing blijken ze opgebouwd uit tekst; de virtue die bij de desbetreffende ruimte hoort, in het Engels en in het Chinees.

4 Suning Museum Nanjing  • ontwerp interieur van een museum over Chinese Kalligrafie.

Voor dit project heb ik onder meer het presentatieboek ontworpen en een voorstel gedaan voor de gevelbelettering. Het museum bevindt zich op deze vier etages.